ALERT BHP 2016/02 (nr 7)

  • Aktualności
    • Wybrane przepisy BHP opublikowane od 15 grudnia 2015 r. do 29 lutego 2016 r. w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim (3)
    • Porady eksperta (4)
  • Temat numeru
    • Profesjonalne podejście do ochrony słuchu - dobre praktyki BHP (6)
  • Czynniki szkodliwe
    • Stanowiska pracy zagrożone pyłem - analiza ryzyka (14)
    • Ochrona pracy rąk (41)
  • BHP od kuchni
    • System lockout tagout - optymalizacja kosztów wdrożenia LOTO (22)
  • Prawo - BHP, PPOŻ, KP
    • Zmiany w przepisach dotyczących umów terminowych (26)
    • Ustawa o ochronie danych osobowych a powierzanie zadań służby BHP specjaliście spoza zakładu pracy (30)
  • Narzędziownia
    • Załącznik: Umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych (33)
    • Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku pracy: pracownik cukierni/lodziarni (35)
    • Arkusz oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy: pracownik cukierni/lodziarni (37)
    • Karta oszacowania i informacji o zagrożeniach i ryzyku zawodowym na stanowisku pracownik cukierni/lodziarni (38)
    • Karta kontrolna pozwalająca sprawdzić wypełnienie obowiązków związanych z występowaniem hałasu w miejscu pracy (40)
  • Zarządzanie bezpieczeństwem
    • Odpowiedzialność pracodawcy za czystość w hali produkcyjnej (45)
  • Bezpieczne stanowisko pracy
    • Wentylacja i klimatyzacja pomieszczeń biurowych - skutki zdrowotne nieprawidłowej wymiany powietrza (48)
    • Prawidłowe oświetlenie na stanowiskach pracy (50)
  • Ergonomia
    • Analiza ryzyka ergonomicznego - cz. I - praktyczne wykorzystanie metod OWAS, REBA (54)
  • Maszyny i urządzenia
    • Zmiany w systemie oceny zgodności wyrobów - nowy system kar wynikający z wprowadzenia Nowych Ram Prawnych (NLF) Unii Europejskiej (61)