ALERT BHP 2016/01 (nr 6)

  • Aktualności
    • Przepisy dotyczące BHP opublikowane od 15 października do 15 grudnia 2015 r. w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim (3)
    • Porady eksperta (4)
  • BHP od kuchni
    • Przyjazny i bezpieczny zakład pracy chronionej (6)
  • Bezpieczne stanowisko
    • Ergonomia na produkcyjnym stanowisku pracy (11)
    • Kontrola pracowników z podejrzeniem spożycia alkoholu lub narkotyków (16)
  • Temat numeru
    • Przyjazny i bezpieczny zakład pracy chronionej (6)
  • Pierwsza pomoc
    • Automatyczny defibrylator AED - budowa i zastosowanie (20)
    • Wypadek oparzenia na stanowisku pracy (23)
  • Prawo - BHP, PPOŻ, KP
    • Problemy BHP w służbie zdrowia (26)
    • Obowiązki pracodawcy wynikające ze zmiennych zimowych warunków atmosferycznych (54)
    • Higiena pracowników w miejscu pracy (58)
  • Narzędziownia
    • Procedura postępowania w przypadku zranienia ostrym narzędziem medycznym lub zakłucia (29)
    • Lista kontrolna ZOZ (30)
    • Instrukcja BHP w laboratorium mikrobiologicznym (31)
    • Dostosowanie zakładów pracy chronionej do kontroli okresowych PIP (32)
    • Lista kontrolna przestrzegania przepisów BHP podczas usuwania wyrobów zawierających azbest z obiektów budowlanych i przemysłowych (35)
    • Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku pracy: dietetyk (35)
    • Arkusz oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy: dietetyk (38)
    • Karta oszacowania i informacji o zagrożeniach i ryzyku zawodowym na stanowisku dietetyka (39)
  • Zarządzanie bezpieczeństwem
    • Zintegrowane oprogramowanie Polonus System Protazy Gerwazy (42)
  • Szkolenia pracowników
    • Skuteczna komunikacja w służbie BHP Część 5: Metody aktywizujące słuchaczy (44)
  • Środki ochrony indywidualnej
    • Hełmy ochronne w budownictwie (49)
  • Odpady BHP
    • Odpady w zakładzie - procedury bezpieczeństwa - cz. II (61)