autorzy: dr Stanisław Wieczorek, dr hab. inż. Paweł Żukowski prof. nadzw. WSB-NLU w Nowym Sączu, wydanie I, ISBN 978-83-7394-254-7, 2009 r.
- Wprowadzenie (5)
- 1. Rozwój nauki o organizacji pracy (7)
-
- 1.1. Pojęcia organizacji i organizowania (7)
- 1.2. Sterowanie, regulacja, kierowanie, zarządzanie (11)
- 1.3. Zagadnienia sprawności zarządzania (15)
- 1.4. Powstawanie nauki o organizacji pracy (21)
- 1.5. Prekursorzy nauki o organizacji pracy (21)
- 1.6. Prekursorzy nauki o organizacji pracy (25)
- 1.7. Inne nauki zajmujące się organizacją pracy (28)
- 1.8. Szkoły i kierunki w nauce o organizacji i zarządzaniu (32)
- Literatura (33)
- 2. Podstawowe zasady organizacji pracy (34)
-
- 2.1. Istota i znaczenie zasad organizacji pracy (34)
- 2.2. Określenie zasady podziału pracy (35)
- 2.3. Ekonomiczne znaczenie podziału pracy (36)
- 2.4. Podział pracy w organizacji produkcji (37)
- 2.5. Współczesne poglądy na zagadnienie podziału pracy (39)
- 2.6. Określenie zasady harmonii (40)
- 2.7. Sposoby harmonizacji pracy w procesie produkcji (41)
- 2.8. Harmonizacja a synchronizacja pracy (44)
- 2.9. Określenie zasady koncentracji (44)
- 2.10. Ekonomiczne znaczenie koncentracji (46)
- 2.11. Formy koncentracji produkcji (46)
- 2.12. Granice koncentracji (47)
- 2.13. Określenie zasady optymalizacji pracy (48)
- 2.14. Zasady organizacji pracy typu szczegółowego (50)
- Literatura (51)
- 3. Podstawowe formy organizacji pracy (53)
-
- 3.1. pojęcie formy organizacji pracy (53)
- 3.2. Rodzaje form organizacji pracy (54)
- 3.3. Rodzaje form organizacji produkcji (58)
- 3.4. Efekt organizacyjny (60)
- 3.5. Forma organizacji pracy a typ produkcji przemysłowej (61)
- 3.6. Produkcja potokowa jako forma organizacji pracy zespołowej (64)
- Literatura (67)
- 4. Organizacuja bezpiecznego stanowiska pracy (68)
-
- 4.1. Człowiek w procesie pracy (68)
- 4.2. Ergonomia jako nauka o przystosowaniu pracy do człowieka (89)
- 4.3. Zasady i postulaty ergonomii (94)
- 4.4. Stanowisko pracy i zasady jego organizacji (104)
- 4.5. Diagnostyka warunków pracy podstawą identyfikacji zagrożeń (120)
- Literatura (123)
- 5. Podstawowe funkcje, zasady i metody zarządzania (126)
-
- 5.1. Funkcje zarządzania (126)
- 5.2. Zasady zarządzania (134)
- 5.3. Metody zarządzania (136)
- Literatura (143)
- 6. Wdrażanie i integracja systemów zarządzania (144)
-
- 6.1. System Zarządzania Jakością (146)
- 6.2. System zarządzania środowiskowego (162)
- 6.3. System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy (176)
- 6.4. Zarządzanie ryzykiem zawodowym (189)
- 6.5. Sposoby integracji systemów zarządzania (217)
- Literatura (222)
- 7. Koszty i korzyści związane z wdrożeniem i utrzymaniem systemów zarządzania (225)
-
- 7.1. Korzyści wynikające z integracji systemów zarządzania jakością, środowiskowego oraz bezpieczeństwem i higieną pracy (225)
- 7.2. Ekonomiczny aspekt zarządzania ryzykiem (227)
- 7.3. Koszty bezpieczeństwa i higieny pracy (231)
- Literatura (236)
- Wykaz tabel (238)
- Wykaz rysunków (239)