• Filozofia, nauka, jakość za granicą
    • Norma ISO 10004/12 (3)
      Informacja o nowej normie ISO 10004; Cele mierzenia satysfakcji; Identyfikacja segmentów klientów; Oczekiwania klienta i jego satysfakcja; Metody zbierania danych o satysfakcji klienta; Grupy dyskusyjne; Metody ilościowe; Analiza wyników; Odbiór pytań kwestionariusza przez respondenta
    • Przemysły kreatywne a zarządzanie wiedzą (7) Istota przemysłów kreatywnych; Przykłady przedsiębiorstw i inicjatyw regionalnych dla rozwoju sektorów kreatywnych; Wiedza w przemysłach kreatywnych
    • System zarządzania jakością w sektorze TSL (10)
      Sektor TSL w Polsce na tle UE; Systemy ISO w branży TSL; Systemy zarządzania jakością w sektorze TSL
    • Istota i rola controllingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem (15)
      Artykuł prezentuje genezę, istotę, składniki, mechanizmy, model oraz kryteria klasyfikacji controllingu. Artykuł zawiera także miejsce controllingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem oraz relacje z rachunkowością zarządczą oraz kontrolą.
    • Występowanie i znaczenie metafor w zarządzaniu jakością (22)
      Celem publikacji było wskazanie istoty i znaczenia stosowania metafor w zarządzaniu jakością w organizacji, zapoznanie z różnorodnością stosowanych metafor i ukazanie możliwości ich zastosowania w praktyce zarządzania. Przedstawiono istotę metafory i jej funkcje oraz wady i zalety stosowania. Dokonano analizy metafor dotyczących jakości oraz związanych z narzędziami i metodami zarządzania jakością. Na potrzeby publikacji wykorzystano metodę krytycznej analizy źródeł literaturowych.
    • Wykorzystanie Kaizen w przedsiębiorstwie produkcyjnym (27)
      W publikacji przedstawiono na przykładzie przedsiębiorstwa produkcyjnego wdrażanie filozofii Kaizen w organizacji. Omówiono zarówno procedury zgłaszania pomysłów w firmie jak i skutki wdrożenia programu od strony powstawania nowych pomysłów. Wreszcie w dalszej części publikacji, na podstawie badań pracowników zatrudnionych na stanowiskach produkcyjnych dokonano analizy ich opinii na temat funkcjonowania Kaizen.
    • System HACCP w produkcji żywności (32)
      Produkcja każdego wyrobu objętego systemem HACCP powinna mieć swój odrębny plan
  • Z prasy zagranicznej
    • Ekstra status i ekstra stres - czyli o skutkach awansu zawodowego (38)
  • Felieton
    • Sukces słowem pisany (39)
    • Co nowego w klubie Polskie Forum ISO 9000 (40)
    • Jakość w praktyce
    • Oznaczanie metali w ściekach (42)
      Gospodarka ściekowa - regulacje prawne; Jakość wyników badań; Analiza ścieków w ramach uczestnictwa w badaniu biegłości