Prof. Romuald Kolman - człowiek legenda jakości (4)
Niezapomniane spotkania z Profesorem (8)
Rozwój wiedzy kolektywnej jako cel zarządzania wiedzą (11) Konstruktywistyczne i kognitywne rozumienie wiedzy; Pojęcie wiedzy kolektywnej; Istota "inteligencji roju"; Implikacje koncepcji inteligencji rozproszonej dla zarządzania wiedzą
Jakość procesu certyfikacji systemów zarządzania (17) O potrzebie zmian w certyfikacji; Certyfikacja a akredytacja; Doskonalenie systemu zarządzania jednostki certyfikującej wg normy PN-EN ISO/IEC 17021:2011
Ewolucja strategii przedsiębiorstwa - wymiar społeczny i środowiskowy (22) Nowe idee i propozycje odnowy kapitalistycznego sytemu gospodarowania (biznesu) - wnioski z globalnego kryzysu finansowego; Rozwój koncepcji społecznej odpowiedzialności oraz idei zrównoważonego rozwoju w biznesie; Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa i zrównoważony rozwój jako elementy strategii
Zagrożenia mikrobiologiczne a system HACCP (32) Wprowadzenie; HACCP; Mikrobiologiczna kontrola żywności; Temperatura; Aktywność wody aw; pH; Radiacja; Substancje dodatkowe - konserwanty
Uwarunkowania efektywności auditów wewnętrznych w jednostkach ochrony zdrowia (38)
Z prasy zagranicznej
Wykorzystanie Modelu Doskonałości EFQM w chińskiej administracji rządowej (40)
Felieton
Powoli do przodu (41)
Co nowego w Klubie Polskie Forum ISO 9000 (42)
Jakość w praktyce
Zarządzanie kluczowymi kompetencjami na przykładzie firmy Brembo (45)