•  Nowości
    • Praca zdalna na stałe w Kodeksie pracy (3)
      Projektem nowelizacji Kodeksu pracy wprowadzającego na stałe do systemu prawa pracy przepisy o pracy zdalnej zajmuje się aktualnie Rada Dialogu Społecznego. Niedługo projekt ma trafić do uzgodnień resortowych, a następnie wejdzie na parlamentarną drogę legislacyjną.
    • Koronawirus skłania do refleksji na temat bezpieczeństwa i higieny pracy (4)
      Trudno mówić o pozytywnych aspektach związanych z epidemią COVID-19. Niezależnie jednak od tego, czas epidemii stał się okresem pozytywnej refleksji w zakresie problematyki związanej z działaniami zmierzającymi do zapewnienia pracownikom bezpiecznych warunków pracy. Pozostaje tylko kibicować, aby ten pozytywny trend i dyskusja dotycząca bezpieczeństwa procesów pracy utrzymały się po zakończeniu epidemii.
    • Zerowy PIT dla młodych: zmiany od 2021 r. (5)
      Osoby do 26 roku życia od przyszłego roku nie zapłacą PIT od przychodów uzyskanych w ramach umów stażowych, a także umów o praktyki zawodowe. Tak wynika z ogłoszonego w drugiej połowie września 2020 roku rządowego planu wsparcia młodzieży.
  • Wypadki przy pracy
    • Analiza wypadku: pracownik na stanowisku robotniczym – porażenie prądem (6)
      W artykule przedstawiamy analizę wypadku, któremu uległ 51-letni elektromonter. Został rażony prądem elektrycznym podczas sprowadzenia przez 2-osobowy zespół remontowy (razem z właścicielem firmy) prac związanych z montażem przyłącza kablowego na słupie czynnej linii napowietrznej niskiego napięcia (NN). Jakie ustalono przyczyny wypadku?
  • Temat numeru
    • Kucharz – identyfikacja i charakterystyka czynników środowiska pracy (8)
      Praca kucharza niesie za sobą wiele zagrożeń. Kucharz zajmuje się sporządzaniem różnych potraw, ciast, napojów i deserów z surowców i produktów spożywczych według ustalonych norm i receptur kulinarnych. Pracuje w restauracjach, barach i innych pomieszczeniach produkcyjnych zakładów gastronomicznych oraz przedsiębiorstw zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Wykonuje pracę w warunkach uciążliwych, w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza, ma kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami, ostrymi krawędziami i nożami. W ocenie ryzyka zawodowego kucharza należy opisać stanowisko pracy i zidentyfikować zagrożenia, jakie mogą na nim wystąpić.
  • Pytania i odpowiedzi
    • Czy można zaktualizować ocenę ryzyka o COVID-19 zbiorczo dla wszystkich stanowisk (12)
    • Czy badania kontrolne są konieczne po ponad 30-dniowej kwarantannie (12)
    • Asystent rodziny. Jaka nazwa szkolenia dla tego pracownika (13)
  • Warunki pracy
    • Konsekwencje odmowy poddania się szczepieniom ochronnym przez pracownika (14)
      Pracodawca ma obowiązek zorganizować dla pracowników szczepienia ochronne przeciw tężcowi, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A, durowi brzusznemu. Przed podjęciem takich działań pyta o zgodę pracownika na piśmie. Czy w przypadku gdy pracownik odmówi poddania się szczepieniom ochronnym, pracodawca może go dopuścić do wykonywania pracy bez szczepień? Jakie inne konsekwencje rodzi taka odmowa pracownika?
    • Na czym polegają zimowe obowiązki pracodawcy i pracowników (15)
      Do warunków środowiska pracy, z jakimi można się spotkać w zimie, muszą być przygotowani zarówno pracodawcy, jak i pracownicy. Istotne jest zatem, aby o bezpieczeństwo pracy dbali nie tylko pracodawcy, osoby nadzoru i służba bhp, ale także pracownicy. W tym artykule omówiono najważniejsze obowiązki pracodawcy w zakresie bhp w zimie.
  • Szkolenia bhp – pytania i odpowiedzi
    • Kto powinien przeszkolić nowego dyrektora placówki oświatowej (19)
    • Czy pracownik, któremu powierzono zadania służby bhp może prowadzić instruktaż ogólny (19)
  • Pierwsza pomoc
    • Bóle w klatce piersiowej (20)
      W pierwszej pomocy nagłe dolegliwości związane z sercem są określane jako bóle w klatce piersiowej. Na poziomie pierwszej pomocy nie ma potrzeby rozróżniania zachorowań typu zawał lub inne jednostki chorobowe związane z nieprawidłową pracą serca ze względu na to, że postępowanie we wszystkich przypadkach będzie takie samo.

Aktualności BHP - cały wykaz